Cum se face
Prec

2. Cum se face

Pentru manipularea tabelelor cu route se pot folosi 2 comenzi: route (se gaseste in pachetul net-tools) si ip (sa gaseste in pachetul iproute2). Daca se dorenste numai manipularea routelor, este recomandata folosirea comenzii route. Mai exact, sa presupunem ca doriti ca toate pachetele care au destinatia 194.148.0.0/24 sa fie trimise pe interfata eth1 este necesar sa scrieti comanda urmatoare:
route add -net 194.148.0.0/24 dev eth1 . Pentru a sterge aceasta ruta este necesar sa tastati urmatoarea comanda: route del -net 194.148.0.0/24 dev eth1 .
Dupa cum vedeti, singura schimbare in comanda este optiunea add care devine del. Daca aceasta este singura routa din tabela de route ( care se vizualizeaza cu ajutorul comenzii: route -n ), atunci se poate tasta comanda urmatoare pentru a o sterge: route del -net 194.148.0.0/24 .

Prototipul comenzii route este urmatorul:

route [-v] [-A family] add [-net|-host] target [netmask Nm] [gw Gw] [metric N] [mss M] [window W] [irtt I] [reject] [mod] [dyn] [reinstate] [[dev] If]

Optiunea -A se foloseste pentru a desemna familia de adrese. Aceasta poate fi inet, inet6 (IPv6), ax25 (AMPR AX.25), netrom (AMPR NET/ROM), ipx (Novell IPX), ddp (Appletalk DDP), x25 (CCITT X.25).

Optiunea -net desemneaza tinta(target) ca fiind o retea, iar -host desemneaza tinta(target) ca fiind un host.

Optiunea natmask este folosita cand se adauga o retea la tabela de routare.

Optiunea gw ii spune kernel-ului sa routeze pachetele printr-un gateway. Este important ca gateway-ul sa fie accesibil. In caz contrar, trebuie setata o ruta statica spre gateway inainte.

Optiunea dev forteaza ruta sa fie asociata cu interfata specificata. In cazul in care aceasta optiune nu este folosita, kernel-ul va descoperi singur interfata ce trebuie folosita.

Restul specificatiilor sunt mai putin importante si se pot afla folosind pagina de manual( man route ).
PrecContinut
Introducere