RLP Structura datelor
Prec

4. Apelarea componentelor hardware si a celor virtuale

In Linux, toate componentele hardware si driverele virtuale se afla in directorul /dev. Directorul /dev face legatura dintre kernel(care contine driverul propriu-zis) si componenta hardware. Asta inseamna ca un device nu functioneaza daca nu are driver in kernel, chiar daca se gaseste in /dev.In continuare vor fi enumerate numele principalelor componente hardware.


4.1 Materiale de stocare(hard, cdrom/dvdrom,floppy)

Pentru a intelege modul in care Linux isi noteaza partitiile, va trebui facuta o mica introducere hardware a problemei. Dupa cum stiti, pe majoritatea placilor de baza exista 2 magistrale IDE, pe care se pot conecta in total 4 device-uri(hdd sau cdrom, cate 2 pe fiecare IDE). Pe fiecare din aceste IDE-uri, unul din device trebuie sa fie master si unul slave. Astfel pe primul IDE avem Primary Master si Primary Slave iar pe al doilea avem Secondary Master si Secondary Slave. Pentru mai multe informatii cititi cartea placii de baza pe care o detineti. De asemenea, tot pe placa de baza se gaseste si o magistrala floppy, pe care se pot conecta 2 device-uri(floppy de 3,5" sau 5,2" sau zip drive).

Linux numeste cele 4 mufe de conectare pe care le ofera cele 2 IDE-uri sub forma hd#. '#' este de la a la d, si denumeste mufa in care este conectat device-ul. De exemplu, daca pe prima magistrala, primary master este hard-ul si primary slave este cdrom-ul, partitile hard-ului vor fi notate hda1, hda2, ..., hdaN(N=nr de partitii) iar cdrom-ul va fi notat hdb. Pe a doua magistrala master-ul va fi hdc si slave-ul hdd. Datorita regulii conform careia toate device-urile din linux se gasesc in /dev, componentele conectate la IDE-uri vor fi apelate sub numele /dev/hda1, /dev/hda2..., /dev/hdaN, /dev/hdb1, /dev/hdb2..., /dev/hdbN, /dev/hdc1, /dev/hdc2..., /dev/hdcN, /dev/hdd1, /dev/hdd2..., /dev/hddN. Retineti faptul ca un device de tipul cdrom/dvdrom nu contine cifra in nume (poate fi de forma /dev/hda, /dev/hdb, /dev/hdc, /dev/hdd).

Device-urile dupa magistrala de floppy sunt notate /dev/fd0 (principalul) si /dev/fd1.


4.2 Porturi(COM1-COM4,LPT,USB,PS2

Porturile seriale (numite in dos COM1-COM4) sub Linux se gasesc astfel:

COM1 .......... /dev/ttyS0

COM2 .......... /dev/ttyS1

COM3 .......... /dev/ttyS2

COM4 .......... /dev/ttyS3

Portul paralel(LPT) se gaseste sub linux cu numele de /dev/lp0

Portul PS2 se gaseste cu numele de /dev/psaux

La USB, lucrurile sunt ceva mai complicate, deoarece totul depinde de device-ul care este atasat pe respectivul port. De aceea nu pot da o regula generala.

4.3 Placa de retea

In Linux, placa de retea face exceptie de la regula care spune ca toate device-urile se afla in dev. Placile de retea sunt notate astfel:

eth0, eth1, eth2, ....., ethN(N=numarul de placi)


4.4 Placa de sunet

Placa de sunet are sub Linux numele /dev/dsp. Mixerul difera in functie de driverul care este folosit(de la ALSA sau OSS(Open Sound System)). Totusi, in cele mai multe cazuri se numeste /dev/mixer.


4.5 AGP

Portul AGP se gaseste sub numele /dev/agpgart. Daca la instalare acest device nu a fost creat, il puteti creea prin comanda "mknod /dev/agpgart c 10 175". Nu uitati ca portul AGP are nevoie de suport din kernel corespunzator placii de baza pe care se afla.


4.5 Consolele

Cele 7 console valabile ale Linux-ului (permutarea intre ele se face prin alt+(F1-F6) iar pentru consola grafica(7) se foloseste si tasta ctrl in combinatie) sunt notate cu tty1, tty2, ....,tty7


Prec Continut
Principalele directoare